Overwinning voor Ria Hettinga na spannende finale!

Verslag Subtop
21 February 2017
Programma CH Rijs incl Finale mennen!
12 July 2018
Show all

Overwinning voor Ria Hettinga na spannende finale!

Er heerste een gezonde en gezellige spanning op zaterdag 5 augustus tijdens CH Rijs. Op het mooie terrein van Manege Gaasterland te Harich werd ook dit jaar weer de finale van de KFPS sportcompetitie mennen verreden. Het terrein was iets anders ingedeeld, de menbanen grensden nu aan de hoofdring. Hierdoor konden de mensen aan de kant zowel van het mennen als van het tuigen en springen genieten en was er meer publiek voor de menners. Een zeer geslaagde opzet.

In de ochtend werd het spits afgebeten met de hoogste klassen, de ZZ en de Z. In de klasse ZZ had Ria Hettinga met Izaak fan de Klaster (v. Tjalf 443) een kleine voorsprong op Hette Jellema met Drys (v.Fabe 348). De eerste proef werd wel gewonnen door Ria, in de tweede proef moest ze haar meerder herkennen in Pieter Okkema met Joce van de Noeste Hoeve (v. Tjalle 454). De voorsprong die ze had opgebouwd was echter groot genoeg om zich het kampioenslint toe te kunnen eigenen.

In de klasse Z was het zus Tineke Hettinga met Theunie (v. Arjen 417)die haar voorsprong op het klassement moest verdedigen ten opzichte van Chantal Hekkert –Ogink met Femke (v. Jasper 366). Maar ook hier kwam nummer drie zich met het klassement bemoeien, in de persoon van Susan Bouwman-Wind met Ingrid van de Egberdinahoeve (v.Pier 448). Zij wist de tweede proef te winnen waardoor het toch nog erg spannend was. Maar met de overwinning van de eerste proef wist ook Tineke haar kampioenslint veilig te stellen.

Na de goede prestatie van Ria Hettinga in de klasse ZZ had ze ook in de klasse L nog een troef voor ‘haar karretje gespannen’ ; de jonge hengst Sjirk fan Stal Redia (v.Bikkel 470). Maar ook hier maakten nummer twee en drie het haar niet makkelijk. Nummer twee; Hidde Kooistra behaalde met Frieda van de Headammen (v. Brend 413) dezelfde aantal punten als Ria in de tweede proef. De eerste proef wist Ria echter met een halve punt verschil te winnen van Marleen van Eijk met Kado (v. Teeuwis 389). Hierdoor was het tweede kampioenslint voor Ria een feit.

Het middagprogramma begon met de klasse M. Hier werd het klassement aangevoerd door Udo de Haan met Het Swarte Paert Isabella (v. Maurits 437), gevolgd door Susan Bouwman -Wind met Egberdina’s Marjet (v. Bente 412) Udo behaalde in beide proeven de winst. Hiermee was het kampioenslint een feit, met Susan Bouwman-Wind als reserve kampioen.

Als laatste kwamen de menners in de klasse B in de baan. Elzelien Renssen stond in het klassement op kop met Weard fan Wylgsterpragt (v.Hinne 427. Ze werd op de hielen gezeten door Gerard Ogink met Frouke (v. Brandus 345) en het werd dan ook behoorlijk spannend bij de prijsuitreiking. Elzelien wist de eerste proef te winnen en Gerard de tweede proef. Zo kon Elzelien opgelucht ademhalen en mocht zij Weard weer aanspannen voor de prijsuitreiking.

Ria Hettiga had zowel alle selectiewedstrijden als de finale proeven gewonnen met Sjirk fan Stal Redia en werd met een nipte voorsprong op Udo de Haan uitgeroepen als overall kampioen en mocht het prachtige beeld, gemaakt door Tanja Stockhoff en gesponsord door Stal Bangazathe, familie Reiding uit Tersoal, in ontvangst nemen.